ساختار همه بوسترهای پمپ یکسان است؛ اما چیزی که باعث تفاوت آنها میشود، نوع تکنولوژی به کار رفته در ساخت بوسترها است. تکنولوژی باعث میشود تا یک مدل در مکانی کاربردی بیشتری داشته باشد. برای مثال بوستر پمپ آبیاری به دلیل ساختار خاصی که دارد، بیشتر در صنعت کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد. بوستری که متأسفانه بسیاری از کشاورزان از وجود آن بیاطلاع بوده یا اگر هم اطلاعی ندارند، راغب به استفاده از آن نیستند. دلیل آن هم نداشتن شناخت نسبت به این نوع بوستر و مزیتهای آن است.
شناخت بوستر پمپ آبیاری اهمیت بالایی دارد. اینکه باید بدانید تا از چه نوع بوستری استفاده کنید و کدام برند را برای رسیدن به هدف خود خریداری کنید. در این مقاله قصد داریم تا در خصوص جواب سؤال بوستر پمپ آبیاری چیست به شما اطلاعاتی را بدهیم. بوستر پمپ ها دارای انواعمختلف هستند که در مقاله های زیر می توانید در مورد آن ها بخوانید:
تعریف بوستر پمپ آبیاری
بوستر پمپ آبیاری چیزی جدا از دیگر بوسترها نیست. در واقع این بوستر نه از هوا آمده و نه یک به تازگی ساخته شده است؛ بلکه خیلی سال از این دستگاه برای تأمین آب صنعت کشاورزی استفاده میشود. سؤالی که جواب آن مد نظر ما است، بوستر پمپ آبیاری چیست. باید گفت که تمامی بوسترهای پمپ دارای تعریف یکسانی هستند؛ اما هر کدام بسته به نوع ساختار خود دارای کاربرد مخصوصی است. این کاربرد مخصوص یعنی اینکه در نقطه بیشترین بازده را خواهد داشت.
بوستر پمپ آبیاری را میتوان به صورت زیر تعریف کرد:
بوستر پمپ آبیاری دستگاهی است که برای افزایش فشار آب و انتقال آن به نقاط مختلف زمین کشاورزی استفاده میشود. این نوع بوستر بهترین دستگاه برای آبیاری قطرهای است و میتواند درصد قابل توجهی در مصرف آب صرفهجویی کند. البته فقط این نوع بوستر در زمینهای کشاورزی استفاده نمیشود؛ هر صنعتی که در آن نیاز به آبیاری قسمتی باشد، از این نوع پمپ استفاده میشود.
بوستر پمپ آبیاری یک دستگاه منبع پمپاژ قوی است. مسلماً این نوع بوستر نسبت به یک پمپ و بوستر معمولی تفاوتهای بسیار زیادی دارد؛ اما در حالت کلی تمامی عملکرد و هدف همه آنها یکسان است. از نظر ساختار در بوستر پمپ به جای یک پمپ، از چند نمونه به صورت موازی و در کنار هم استفاده میشود. موازی قرار دادن پمپها در کنار هم باعث میشود تا فشار انتقال آب به نقاط دورتر افزایش پیدا کند. این مسئله در گذشته مشکل اساسی بود. انتقال آب در زمینهایی با مساحت بزرگ علاوه بر اینکه بسیار سخت بود و خود مسئول آن باید به صورت سنتی آب را انتقال میداد، مصرف آب را هم افزایش میداد. برای همین نیاز به یک بوستر پمپ بیشتر از گذشته احساس شد. بوستری که بتواند آب را به هر نقطهای و بدون دردسر انتقال دهد.
چرا از بوستر پمپ آبیاری باید استفاده شود؟
تأمین آب لازم برای انتقال آب به نقاط مختلف در زمینهایی با مساحت بزرگ مسئله کاملاً مهم و حیاتی است. آب را نمیتوان بیخیال شد یا به آن توجه کمی داشت. اگر آب به درستی انتقال نشود، باعث به وجود آمدن مشکلاتی خواهد شد. این مشکلات برای زمینهای کشاورزی که پایه فعالیت در آنها آب است، بیشتر از همه اهمید خواهد داشت. بهترین روش استفاده از بوستر پمپ آبیاری است. بوستری که نگرانی شما از بابت انتقال آب راحتتر کند.
باید قبول کنید که به کار گرفتن بوستر پمپ آبیاری مسئلهای کاملاً اجتنابناپذیر است. البته در خصوص تمامی بوسترها چنین مسئلهای وجود دارد، برای اینکه از آنها به منظور افزایش انتقال آب استفاده میشود. بوستر پمپ آبیاری با توجه به ویژگیهایی که دارد، کاربرد بیشتری در زمین کشاورزی خواهد داشت. نمیتوان گفت که این نوع بوستر کاربرد تخصصی دارد و دیگر عمومی؛ همه انواع برای مصرف خودشان مورد نیاز هستند
بوستر پمپ آبیاری چگونه کار میکند؟
بیشترین و البته مهمترین کاربرد بوستر پمپ آبیاری در زمینهای کشاورزی برای انتقال آب به تمام زمین دوردست زمین است. البته میتوان از دیگر نوع پمپ مانند آبرسانی هم استفاده کرد. تفاوت آنچنانی هم با هم ندارد. به هرحال، هر کدام تخصصی در یک حوزه کاربرد دارند. از آنجا که در زمینهای بزرگ، امکان انتقال از طریق پمپ تک خیلی سخت است و آنها قدرت کافی برای انتقال آب را در درون لوله به نقاط دورتر ندارند، برای همین نیاز است که از بوسترهایی با ترکیب چندین پمپ مخصوص استفاده شود. بوسترهایی که برای بسیاری از ساکنین آشنا هستند.
اولین چیزی که شما باید بدانید، این است که بوستر پمپ آبرسانی چگونه کار میکند؟ یافتن پاسخ این سؤال به افزایش دید شما کمک زیادی خواهد کرد. چگونگی کار کردن تمامی بوسترها یکسان است. در ابتدا یک پمپ روشن است. این پمپ همانند پمپ معمولی فشار سیال مورد نیاز برای نقاط نزدیک یا نقاطی که خیلی به آب زیاد نیاز ندارند، تأمین میکند. به محض افزایش نیاز آب، پمپ بعدی روشن میشود تا فشار لازم را برای انتقال آب تأمین کند. این روشن شدن متوالی تا زمان تأمین فشار لازم ادامه خواهد داشت. پس از اینکه پروژه آبیاری تمام شد، پمپ به همان ترتیب روشن شده خود، خاموش میشوند. البته خاموشی کامل وجود ندارد. بلکه تا زمانی به پمپ اولیه برسد.
البته میتوان از دید فنی به کارکرد بوستر پمپ آبیاری نگاه کرد. پمپ دستگاهی است که انرﮊی مکانیکی از موتور خود میگیرد و این انرژی را به سیال انتقال میدهد تا باعث جریان آب در لولهها شود. در واقع بوسترهای آبیاری دارای قدرتی در تبدیل قوی و سریع انرژی مکانیکی به آبها برای انتقال دارند تا آب بیشتری انتقال پیدا کند.
کاربردهای بوستر پمپ آبیاری
کاربرد بوستر پمپ آبیاری تنها در زمینهای کشاورزی نیست. البته با اینکه با توجه به ساختار آن برای افزایش فشار سیال در زمینهای کشاورزی یا موارد مشابه استفاده میشود؛ اما اگر آن را در دیگر نقاط هم به کار بگیریم، هیچ مشکلی به وجود نمیآورد. دیگر کاربردهای بوستر پمپ آبرسانی شامل:
- آبرسانی به ساختمانهایی با کاربردهای مختلف مانند بیمارستانها، مدارس، سالنهای تفریحی، مجتمعهای ورزشی، مجتمعهای مسکونی، آپارتمانها؛
- برای انتقال آب در سیستم اطفاء حریق آتشنشانی؛
- برای انتقال آب در صنعت کشاورزی و آبیاری گل و گیاه؛
- برای انتقال آب در واحدهای صنعتی کارخانهها و صنایع کارگاهی مختلف.
چرا باید از این نوع بوستر آبیاری استفاده کرد؟
کاربرد اصلی تنها دلیلی است که بر استفاده از نوع بوستر پمپ آبیاری تأکید میشود. این نوع پمپ مانند بقیه دارای ساختار منحصر به فرد خود است و همین ساختار باعث میشود تا بتواند کارکرد بهتری داشته باشد؛ اما اگر بخواهیم دلایل اینکه در استفاده از بوستر پمپ آبیاری تأکید میشود، بنویسیم، میتوان به دلایل زیر اشاره کرد:
- به دلیل قرار دادن چندین پمپ مخصوص در داخل آن، آب دیگر در زمینهای کشاورزی یا بزرگ نیز هدر نمیرود. در این حالت میزان فشار آب بر اساس نیاز مشخص میشود. در واقع هرچه نیاز بیشتر شود، فشار دستگاه برای انتقال سیال هم افزایش پیدا خواهد کرد. در نهایت این روش باعث جلوگیری از هدر رفت آب و کاهش هزینه خواهد شد.
- آب را به راحتی میتواند به نقاط دورتر در هرسطح از زمینی و بدون هیچ مشکلی انتقال دهد. این نکته برای زمینهایی با مساحت بالا خیلی مهم است.
- قطعات بوستر پمپ به راحتی از هم جدا میشود، از این رو میتوان آن را درنقطهای قرار داد که بیشترین مقدار سیال را از آنجا به دیگر نقاط برسد.
- این بوستر پمپها در هرجایی که استفاده شوند، همیشه روشن هستند. این روشن بودن مداوم نیاز باعث اصطکاک دستگاه شده و از این رو باید همیشه سرویس شوند. عملیات تعمیر و سرویس در بوسترهای پمپ خیلی سریعتر و راحتتر انجام میشود.
- بسیاری از هزینههای جانبی از جمله در بخش کشاورزی برای آبیاری را کاهش میدهد. البته گفتیم که فقط برای زمین کشاورزی نیست. باغهای کوچک و بزرگ هم میتوانند از این نوع بوستر استفاده کنند.
- همانطور که در بالا نوشتیم، با افزایش فشار، فشار سیال بوستر پمپ هم زیاد میشود؛ همچنین با کاهش فشار، فشار مقدار سیال کاهش پیدا خواهد کرد. این مسئله علاوه بر اینکه الگوی مصرفی را میدهد، باعث شده تا شما در تخمین میزان مصرف ماهیانه و مدیریت هزینه الگوی مناسبی به دست بیاورید.
اجزای بوستر پمپ آبیاری
بوستر پمپ آبیاری به دو نوع بوستر پمپ دور متغیر و بوستر پمپ دور ثابت تقسیم میشود. این دو نوع در حالت کلی تفاوتی ندارند؛ یعنی هر دو برای افزایش فشار آب استفاده میشود؛ اما هرکدام از این دو نوع بوستر پمپها دارای اجزای مخصوصی هستند که تفاوت را بین این دو به وجود آورده است؛ البته بین آن دو اجزای مشترکی هم وجود دارد. تمامی اجزا تشکیل دهنده بوستر پمپ آبیاری شامل:
- الکتروپمپهارا که قلب تپنده و اصلیترین قطعه پمپ مینامند. الکتروپمپ به منظور تأمین نیروی محرکه لازم برای انتقال آب به مناطق دور استفاده است. تمامی بوسترهای پمپ دارای چندین الکتروموتور بوده که همگی آنها روی شاسی اصلی به صورت موازی قرار میگیرند.
- بخش مکش که وظیفه مکش آب از مخزن و انتقال آن به الکتروپمپ برای فعالیت را دارد. از نظر ساختار مکش شامل کلکتور لولهای است در آن چند قطعه مهم از جمله شیر قطع و وصل، صافی، لرزهگیر، فلنج و مهره ماسوره وصل شده است. بخش مکش از هر دو طرف به الکتروپمپ و مخزن ذخیره آب متصل میشود.
- بخش دهش از نظر کارکرد مشابه با بخش مکش است؛ اما این دستگاه وظیفه انتقال آب از الکتروپمپ به بخش لوله خارجی برای مصرف را دارد. بخش دهش شامل شیر یک طرفه، لرزهگیر، فلنج و مهره ماسوره است.
- کلکتورها دستگاههای عامل انتقال مینامند. این دستگاه باعث میشود تا آب از بخش مکش و مخزن به الکتروپمپ و از سمت الکتروپمپ به بخش دهش و خروج آن انتقال پیدا کند. در واقع کلکتورها نباشند، انتقالی صورت نمیگیرد. البته باید این را گفت که همه اجزای بوستر پمپ آبیاری مهم هستند و خراب بودن یا نبود یک قطعه در عملکرد کلی تأثیر منفی خواهد گذاشت. کلکتورها برای دریافت تأییدیه وزارت بهداشت باید حتماً گالوانیزه باشند؛ در غیر این صورت قابل تولید و فروش نخواهند بود.
- شیر فلکه دیگرقطعهای است که از آن برای قطع یا وصل کردن جریان آب به کار گرفته میشود. جنس این شیر فلکه به دو صورت چدنی یا برنجی است و انتخاب جنس مناسب در زمان جدا کردن یا قطع کلی جریان اهمیت زیادی دارد.
- شیر یک طرفه که برای جلوگیری از برگشت آب به الکتروپمپ استفاده میشود. برگشت یکباره آب به الکتروموتور باعث خراب شدن آن میشود. شیر فلکه یکی از ضروریترین ابزارهایی هستند که در تمامی بوستر پمپها به کار گرفته میشود.
- صافی همان ابزاری مشترک است که باید در تمامی بوسترهای پمپ که برای جلوگیری از ورود ذرات معلق ریز جامد به داخل پمپ استفاده شود. در بسیاری از نواحی، آبهای استفاده شده دارای املاح بوده و همین املاح در دراز مدت رسوب کرده و باعث خرابی آب میشود. برای همین بهتر است که حتماً از یک صافی برای جلوگیری از ورود املاح استفاده شود.
- بوسترهای پمپ هرچقدر هم که جدید باشد، باز لرزشی دارند. این لرزش در دراز مدت میتواند باعث آسیب به ساختار پمپ شود. برای این منظور باید از لرزهگیری استفاده شود تا شدت لرزش را کاهش دهد. شدت لرزش در زمانی که فشار زیادی مورد نیاز است، بیشتر خواهد شد.
- تابلوی برق و کنترل اولین دستگاهی است که شما باید آن را خریداری کنید. این دستگاه باعث شروع کار کردن پمپ میشود. در واقع تابلو برق وظیفه کنترل فعالیت مکانیکی و الکتریکی را دارد.
- مخزن دیافراگمی را دستگاه آماده کننده فشار برای انتقال آب مینامند. نیرویی که از طرف موتور به آب میرسد، کافی نبوده و نمیتواند خود را نقطه مورد نظر برساند. در این حالت مخزن دیافراگمی به کمک بوستر میآید و با ذخیره سازی آب تحت فشار و برگرداندن آن باعث حرکت سیال درون لوله میشود.
- پرشر سوئیچ دستگاه کنترل کننده حداقل و حداکثر فشار بوستر پمپ است. تمامی بوسترها دارای حداکثر و حداقلی بوده و نمیتوانند بیشتر از فشار معینی را نمیتوانند قبول کنند. همچنین مقدار آن از مرز تعیین شده نباید پایینتر باشد. با استفاده از پرشر سوئیچ به راحتی میتوان این مرز را کنترل کرد.
- پرشر ترانسمیتر از نظر کارکرد شبیه به پرشر سوئیچ است؛ اما با این تفاوت که از این نوع پرشر در بوستر پمپ آبیاری با دور متغیر استفاده میشود.
- مانومتر برای اندازه فشار ورودی، خروجی و تک تک پمپها به کار گرفته میشود. هر پمپ در دستگاه نیاز به یک مانومتر دارد.
- وظیفه اتصال قطعات توسط اتصالات و فلنج ها انجام میشود. قطعات بوستر پمپ برای کارکرد درست باید صورت محکم به هم متصل شوند تا در هنگام حرکت مشکلی برای آنها به وجود نیاید.
- شاسی اصلی در تمامی بوسترهای پمپ وجود دارد. همه قطعات حتی الکتروپمپها هم روی شاسی اصلی نصب میشوند. شاسی اصلی به منظور جلوگیری از ارتعاش و حرکت قطعات بوستر پمپ آبیاری استفاده میشود.
یک نظر در “بوستر پمپ کشاورزی یا آبیاری چیست؟”